ET / RU / EN

EESTI EHITUSKONSULTATSIOONIETTEVÕTETE LIIT

EESTI EHITUSKONSULTATSIOONI- ETTEVÕTETE LIIT

EKEL

Ehkki riigihangete seadus on koostatud eesmärgiga tagada õiglane konkurents hangete läbiviimisel ning optimaalseim tulemus, on seaduse rakendamine ehitusvaldkonnas projekteerimisteenuste ostul justkui soos müttamine, millest väljapääs on küsitav või vähemalt väga porine, tõdeti EPBL riigihangete seminaril 17.02.2011. Tallinnas (vt www.epbl.ee)

ERR uudised teatasid 23.03.11, et: President Toomas Hendrik Ilves loodab, et uus riigikogu võtab esimese asjana kätte riigihangete seaduse kordategemise.
"Ma olen veendunud, et riigikogu, kui ta tuleb kokku ja teeb seda üsna pea, võtab üheks esimeseks prioriteediks vaadata üle kogu meie riigihanke süsteemi, et see, mida me näeme siin Pärnus, mida me oleme näinud ka Tallinna-Tartu maantee ehituse puhul, enam poleks võimalik. Ei saa olla, et Eestis on võimatu seda asja lahendada, samal ajal kui lahendatakse mujal," rääkis president.
http://uudised.err.ee/index.php?06226020
 
Seega ei ole me oma riigihangete seaduse ja selle rakendamise murega enam üksi, vaid meiega on President. Just riik peaks hankijaid suunama väärtuspõhiseid, jätkusuutlikke hankeid korraldama.
 
Eesti Projektbüroode Liit (EPBL) soovib näha ehituskonsultatsiooni- ning ehitustööde riigihangete läbiviimisel pikaajalistele eesmärkidele toetuvat poliitikat:
 
1.      Eesti ehitusvaldkonna jätkusuutlikkuse tagamine, sealhulgas arhitektuuri ja inseneriteaduse arengu ning ettevõtluse edendamine.
2.      Innovatsiooni motiveerimine, säästlikkuse edendamine.
3.      Avaliku ruumi, sealhulgas avalikkusele suunatud ehitiste esteetilise ja tehnoloogilise kvaliteedi tagamine.
4.      Ehitiste elukaare kulude optimeerimine kõigil elukaare etappidel eeskätt kõige kulumahukamas, kasutuskulude osas, alles seejärel ehituskulude ja lõpuks ka projekteerimiskulude osas. Optimeerimisel tuleb välistada huvide konflikt hankekorraldaja ja ehitise tulevase kasutaja huvide vahel, seades kõrgeimaks tulevase kasutaja huvid.
5.      Hangete hindamiskriteeriumite orienteerimine pikaajalise, hanke objekti efektiivsemast kasutamisest tuleneva majandusliku tulu saamisele.
 

Eesti Projektbüroode Liit (EPBL) - ehituskonsultatsiooniteenuseid osutatavate ettevõtete ühendus. EPBL tegevus on suunatud ehitiste lõpptarbijate, nende kasutajate huvide kaitsmisele kvaliteetse ehitustöö nõuete kehtestamise teel ehitusprojektides.
EPBL-i kuulub 01.01.2011 seisuga 69 ehituskonsultatsiooniteenust pakkuvat firmat (nii arhitekti- kui inseneribürood) ca 750 töötajaga.
Eesti Projektbüroode Liit on Insenerkonsultantide Rahvusvahelise Föderatsiooni (FIDIC), Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu liige.